Маникюр

Всичко, което трябва да знаем за маникюра

Всеки знае поговорката “По дрехите посрещат, по ума изпращат.” Съществуват обаче малки детайли от нашата външност, които могат да покажат на хората много повече за нас, отколкото предполагаме. Един от тези детайли е именно дамският маникюр.

Все повече дами замениха традиционния лак с гел лак. А възможността да си го направят сами у дома категорично му дава предимство пред този, направен в салон.

В настоящата статия сме се опитали да разкажем основни неща от това как сами да си направим гел лак у дома с помощта на комплект за маникюр, как да свалим сами стария гел лак и да поставим нов, през това да споделим идеи за маникюр за  различните сезони, празнични маникюри, грижа за самите ръце и нокти.

Структурирали сме статията за ваше улеснение като сме разделили съветите и идеите в няколко категории:

Kак да си направим маникюр с гел лак у дома с помощта на комплект за маникюр?

Както по-горе споменахме удобството от това сами да оформите своя маникюр в домашна среда е несравнимо. Малко ви е необходимо, за да натрупате опит и да се чувствате сигурни и уверени във възможностите си.

Преди да започнете е необходимо да дезинфекцираме ръцете си. Оттук нататък започва и самата подготовка на ноктите за да бъде нанесен гел лак. 

 • Оформяне и подготовка на ноктите

Оформете ноктите си в желаната форма и дължина с помощта на електрическа пила за нокти, а ако не разполагате с такава, то най-обикновена пила също ще свърши чудесна работа. За да е по-приятна самата процедура бихте могли да използвате и прахоуловител, който обикновено е включен в комплектите за маникюр, които се предлагат на пазара.

Не забравяйте да оформите и повърхността на самата нокътна плочка. Тя в никакъв случай не трябва да бъде полирана, а напротив –  да бъде леко грапава, за да може по-добре да се захване основата за гел лак. 

Един красив маникюр предполага и добре оформени кожички около самите нокти. За целта е необходимо първо да омекотим зоната около самите нокти и след това с помощта на ножичка за кожички или избутвач да ги отстраните/оформите.

Съвет! Преди да започнете процедурата по оформяне на маникюра не мокрете ноктите си, тъй като това значително ще намали дълготрайността на нанесените слоеве гел лак.

 • Нанасяне на обезмаслител и основа за гел лак

Тук идва моментът да отстраните излишния себум от нокътната плочка със специален разтвор и да нанесете обезмаслител за нокти. Когато те са почистени, нанесете слой основа (база) за гел лак. Нейната роля е да изравни нокътната плочка преди да бъде поставен цветният гел лак, както и да създаде специален молекулярен слой между гел лака и нокътя. 

След като го нанесете, поставете ръцете си в UV/LED лампа според указаните минути за всеки от уредите. Сега ноктите ви са получили красив гланцов отблясък, върху който да нанесете и самия цветен гел лак.

 • Нанасяне на цветен гел лак

Време е да нанесете избраният от вас цвят. Най-често се поставят два последователни слоя лак като след всеки ръцете се поставят за няколко минути в UV/LED лампа. С помощта на специален разтвор, съдържащ се във всеки комплект за маникюр с гел лак, отстранете лепкавия слой. 

 • Нанасяне на топ лак

За да придобие маникюрът ви завършен и съвършен вид, нанесете слой от топ лака, който освен блясък, ще ви гарантира и предпазване на ноктите от механични следи за по-дълго време.

В зависимост от това какъв маникюр искате – дали да е с един цвят лак, дали да е с френски маникюр, с декорации или апликации – тук нямате ограничения в експериментите. 

Лесно и просто е, нали?

Как да свалим сами стария гел лак у дома

Правейки своя гел лак маникюр у дома сами, предполага, че вие също отново сами ще премахнете стария гел лак и ще поставите нов. В края на втората седмица обикновено ноктите вече са израснали и това личи. 

Специалистите препоръчват поддръжка на ноктите на всеки 3-4 седмици. Колкото повече отлагаме смяната на лака, толкова по-голям е шансът да се отлюспи някое парче от покритието, а с него може да бъде нарушен и вашият нокът. Не пренебрегвайте това.

Тук ще споделим два начина как сами да свалите стария гел лак.

 • Първи начин за премахване на гел лак 

Първият начин е често използван от професионалистите. С пила с грапавост 100-180 отстранете горния прозрачен слой на всеки от ноктите – цветното покритие трябва да стане матово.

След това напоете парче памук с ацетонов лакочистител, увийте го около нокътя и притиснете здраво. Уверете се, че памукът покрива всички части от нокътя и прикрепете около него парче алуминиево фолио. Повторете това и с останалите нокти.

Изчакайте около 15-20 минути. Обикновено, това време е достатъчно, за да може ацетонът да омекоти гел лака. Отстранете фолиото и памучетата и с помощта на дървен избутвач леко, без да прилагате сила отстранете гел лака. Ако на места са останали малки парчета гел лак ги отстранете с фина пила..

След като премахнете гел лака, старателно измийте ръцете си и нанесете обилно масло за кожички.

 

 • Втори начин за премахване на гел лак 

Другият популярен метод за това как се сваля гел лак е с помощта на пила – електрическа или механична. Ако разполагате с електрическа пила за нокти за минути бихте се справили с отстраняването на всички слоеве покрития – основа, цветен лак, топ лак. Ако разполагате само с механични пили, то ще са ви необходими няколко вида с различна абразивност, както и полиращо блокче. 

С твърда пила с абразивност 100-180 отстранете горния слой топ лак, а след това с помощта на по-фина пила внимателно отстранете цветния лак. Полиращото блокче ще се включи във финалната фаза на отстраняване на останалите следи от гел лак, както и ще полира нокътната плочка. 

Тук също бихме ви посъветвали да измиете ръцете си и старателно да нанесете масло за кутикули.

Идеи за маникюр

Идеи за Пролетен маникюр

Пролетта е сезонът на всяко ново начало. Всичко в природата разцъфва и се съживява за глътка нов живот. Красота и феерия във всичките й форми. Няма как това свежо и пролетно настроение да не отразим и върху ноктите си, затова сме ви подготвили малко идеи как бихте могли да разкрасите своят маникюр през пролетта.

Цветята често са най-желаната декорация за нокти – кокичета, люляк, рози, лалета, слънчогледи със своите десетки варианти за изпълнение. 

Пролетта се асоциира с нежни цветове като розово, пастелно жълто, бежово, светло зелено и други. От ноктите струи красота, свежест и очарование.

Предлагаме Ви свежи пролетни идеи за маникюр с гел лак:

Идеи за Летен маникюр

Всички чакаме лятото с нетърпение. Лятото е времето, когато спокойно можем да развихрим въображението си и да заложим на ярки и дръзки цветове като циклама, тюркоазено, морско синьо, цвят сьомга. 

Шарени, неонови нокти, с повече декорации – през лятото всичко е позволено, дори при маникюра!

Да не забравяме и морската тематика. Ако не сега, то по кое друго време ще декорираме ноктите си с палми, миди, морски звезди, коктейли. Тук на ход е вашата фантазия. Ако не сте сигурни в уменията си с четката за рисуване, на пазара има стотици варианти от апликации за нокти.

Малко идеи за свеж летен маникюр:

Идеи за Есенен маникюр

Дните започват да стават все по-къси, слънчевите лъчи все по-често се заменят от дъждовни капки, но това не ни ограничава в избора на маникюр за есенния сезон. 

Есента е преходен и много красив сезон, който ни вдъхновява да пренесем това, което се случва около нас, върху ноктите си. Листа и багри в нюансите на жълто в цвят горчица, керемидено, кафяво, та дори и червеникаво са само малка част от есенния пейзаж, който можем да възпроизведем върху ръцете си. Тук се нареждат и по-тъмни цветове като бордо, тъмно зелено и кафяво.

Разгледайте предложенията ни за красив есенен маникюр:

Идеи за Зимен маникюр

Студеният сезон малко или много естествено ни тласка както към по-тъмни тонове на облеклото, така и към същата тоналност, когато става дума за маникюр. Червено, черно, кафяво, пастелни тонове, съчетани със сребристи/златисти отблясъци перфектно се вписват в тематиката на зимния маникюр. Всякакви декорации, свързани със снежинки, снежни човеци, облачета и кристали са подходящи през този сезон.

Идеи за Коледен маникюр

Коледа е онова време от годината, което всички ние свързваме с топлината и удоволствието от това да сме с близките си. Емоциите и темите, съпътстващи коледните празници, често са желана тематика и за маникюр. Коледни бастунчета, шапки, Дядо Коледа, подаръчета, панделки и всевъзможни декорации красят дамските нокти. Цветовете без съмнение са традиционно червено и бяло, в съчетание с отблясъци на злато и сребро, предвид и наближаващите след Коледа Новогодишни празници.

Идеи за Новогодишен маникюр

Блясък, блясък и пак блясък. Това се търси и иска най-вече от дамите за своя маникюр в новогодишната нощ. Злато, сребро, черно или червено. Няма ограничение в цветовете. Важно е да добавите блестящ акцент към своите нокти, за да бъдете неотразими.

Идеи за маникюр за Свети Валентин

Ако за вас 14 февруари не е просто Свети Валентин, а специален ден, който ще бъде споделен със своята сродна душа, защо да не придадете доза романтика на цялата си визия, от красива прическа и тоалет до ефектен маникюр. Един красив и добре направен маникюр за 14 февруари ще завърши празничната визия и ще придаде на ръцете нежност и грижовност.

Лаконичният дизайн на ноктите със сърца за Свети Валентин винаги е бил модерен. Един или два нокътя или пък защо не всички украсени с идеята на минимализма. За романтичен маникюр със сърца за Свети Валентин по-често се използват червени тонове и комбинации с бели и нюд нюанси. Ярко червено, розово или пък черно… На какъвто и цвят да заложите, добавете малка романтична нотка и ще бъдете неотразими.

 

Идеи за сватбен маникюр

В най-важният ден за всяка дама, а именно нейната сватба, всеки детайл е важен. 

От голямо значение за създаването на идеалния образ на булката играе не само нейната рокля и аксесоари, но и сватбеният маникюр. Най-важният символ на семейния живот – пръстенът ще бъде поставен на нейната ръка, затова ноктите й трябва да бъдат безупречни. Много популярен като тенденция е френският маникюр. Подходящи са всички нюд цветове, като често в маникюра се включват леки отблясъци, камъчета и други стилни детайли.

Грижа за ръцете и ноктите – маски и кремове за ръце

Дамските ръце са подложени на какво ли не и имат нужд от ежедневна грижа. За да се грижите добре за ръцете си не е необходимо да посещавате салон за красота. Много процедури като вани, пилинг и хидратиращи маски, могат да се правят у дома с не по-малък успех. 

Следвайте следните неписани правила в грижата за ръцете и ноктите и те ще ви се отблагодарят с безупречен вид:

 • Винаги измивайте ръцете си с топла вода – нито с твърде студена, нито с гореща, тъй като това причинява стрес за кожата
 • Използвайте пречистени сапуни, в чийто състав не присъстват вредни добавки
 • Не търкайте с хавлия ръцете си за да ги подсушите, а нежно попивайте останалата влага
 • Подхранвайте ръцете сутрин и вечер с крем според нуждите на кожата ви – анти ейдж, подхранващ, хидратиращ
 • Винаги, когато използвате препарати в домакинството ползвайте ръкавици. Гумените ръкавици не се препоръчват за употреба повече от 5 минути, тъй като кожата на ръцете започва да се поти. Под тях слагайте памучни.
 • Веднъж в седмицата правете подхранващи бани за своите ръце, хидратиращи маски и пилинг процедури

В тази статия се постарахме да дадем нови идеи, свързани с това как се прави гел лак, както и грижата, която трябва да полагате за него и ръцете ви. Както по-рано споменахме именно те са тази част от тялото, които издават много неща, едно от които е отношението ни красотата и грижата за самите нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *