Екстеншъни

Поставяне на екстеншъни – Всичко, което трябва да знаем за тях

Ако до преди години дамите можеха само да мечтаят и да полагат много усилия за да се сдобият с по-гъста, по-дълга или по-лъскава коса, то това днес е повече от възможно. Независимо дали при професионалист в салон или у дома сами, удължаването на коса с екстеншъни е мисия възможна.

Днес ще ви разкажем подробности за поставянето на екстеншъни за удължаване на косата, както и последващата грижа за тях. Вашата коса винаги е била и трябва да бъде запазена марка, така че нека и отредим подобаващото внимание.

Няколко думи за удължаване на косата

Удължителите за коса са чудесен начин да добавите дължина, обем и цвят на косата си. Те могат да бъдат изработени от естествена коса или синтетични влакна (но те не се обратботват термично) и се предлагат в различни цветове и текстури. Съществуват няколко метода за поставяне на удължители за коса, включително залепване (кератин), клипс, лента/стикер и пришиване.

Екстеншъните могат да бъдат временно допълнение към външния ви вид или по-трайно решение на желанието ви да бъдете с по-гъста, дълга и бляскава коса.

Удължаване на косата

Днес на пазара се предлагат много различни видове удължители за коса. Удълженията от истинска човешка коса изглеждат най-естествено и могат да се оформят точно както собствената ви коса. Удълженията от синтетична коса са по-евтина алтернатива, но не винаги изглеждат толкова естествено.

Когато обмисляте удължаване на косата е важно да се консултирате с професионален стилист, за да откриете най-добрия тип и цвят екстеншъни за вашия тип коса и визията, която желаете да постигнете. Удълженията трябва да се поддържат правилно, за да се осигури дълготрайност и да избегнете увреждане на вашата собствена коса. Не забравяйте да следвате всички инструкции, предоставени от вашия стилист и от производителя на екстеншъните.

Методи на поставяне и удължаване на коса

Съществуват различни методи за поставяне на удължители за коса. Някои от тях вече са все по-рядко използвани, за сметка на други по-нови и по-щадящи естествената коса.

Удължаване чрез зашиване

Този метод е доста популярен, но в последните години се използва все по-рядко. При него пак се използват удължители, но те се „зашиват“ към косата и на определен интервал от време се прави поддръжка – тресата или отделните кичури коса се вдигат нагоре към корена. Ако решите, че повече не желаете екстеншъните е необходимо отново да бъде посетен специалист коафьор, тъй като у дома няма как сами да свалите тези редове с коса.

Удължаване чрез зашиване

Положителното на този метод е, че ако предпочитате да носите косата си на опашка или плитка, допълнителните кичури няма да се забелязва, тъй като те се „зашиват“ здраво и първите няколко дни е възможно да бъде усетен известен дискомфорт, но трябва да мине време и да се свикне с тежестта на новата коса.

Този метод не е препоръчителен за дами със слаби и изтощени коси.

Удължаване с капси

Металните капси представляват малки закопчалки, които спомагат за прикрепване на допълнителните кичури коса към собствената. Методът отново не е особено щадящ към по-слаби и тънки коси, тъй като самата процедура представлява част от собствената коса плюс част от допълнителната се прикрепват една към друга с капса с помощта на метални клещи. Този метод е подходящ за жени, които имат гъсти и къдрави коса, защото при по-тънките има възможност капсите да се виждат.

Удължаване с капси

Вграждането може да стане както с треса, така и с кичури коса, зависи от визията, която искате да имате.

Вашият фризьор ще прецени кога да го посетите за поддръжка, но горе долу това се случва на около 3 месеца, тъй като човешката коса расте с по 1-1,5 см за около месец.

Удължаване с кератинови кичури

Може би най-щадящият метод при поставяне на екстеншъни е удължаването с кератинови кичури. При този метод се използват не цели треси коса, а отделни кичури, които се прикрепват към вашата коса посредством кератин.

Удължаване с кератинови кичури

Това става със специални фризьорски пистолет, който нагрява кератиновия кичур и после фризьорът дооформя мануално мястото, където двата вида коса се съединяват. Кичурите с кератинови капсули се залепват здраво към основата на кичур от косата. При този метод поддръжката условно е между 2 и 4 месеца.

Удължаване със стикери

Удължаването чрез стикери от коса е метод, който освен, че щади косата и се слива перфектно с нея. За този вид удължаване се използват стикери за залепване с топлинна обработка. В края на кичура коса има незабележими лепенки/стикери, които след поставянето им в основата на собствената коса стоят изключително дискретно, не се чувства на дискомфорт и не се усещат при допир.

Удължаване с кичури

Изключително щадящ метод за поставяне на допълнителни кичури към косата.

Удължаване с екстеншъни на клипс

Поставянето на екстеншъни за коса с клипси е метод, който е най-подходящ в случаите, когато целта е ефект на средна гъстота.

Това е временен метод, който е изключително практичен. Предимството на удължаването на косата чрез клипси е възможността за сваляне и съответно поставяне винаги когато пожелаете. Затова е подходящ метод, когато искате да имате дълга и гъста коса само за специален случай, почивка или друго специално за вас събитие.

Удължаване с екстеншъни на клипс

Клипсите представляват специални метални щипки – шноли, които са прикрепени към отделни кичури коса или цели редове(треси).

 Грижа за косата с екстеншъни

Естествената коса изисква поддръжка и грижи. Това важи в пълна сила и за косата с екстеншъни. Ето професионалните съвети за грижа за коса с екстеншъни.

  • Измиване

Хубаво е да използвате шампоан, който по принцип е подходящ за вашия тип естествена коса. Обикновено краищата на дългата коса са по-сухи в сравнение с основата на косъма. Затова е необходима допълнителна хидратация с балсам или маска за коса. Както знаете, балсамът има предимно разресваща функция, докато маската обвива косъма, подхранва го и го защитава от последващи процедури.

Измиване

По тази причина ви препоръчваме използването на маска за коса след всяко измиване. Нанасянето на кристали за коса или някакъв друг вид елексир или крем преди изсушаване на косата със сешоар е повече от задължително. Редовната употребата на балсам, маска и кристали ще направят дългата ви коса по-мека, жива, лъскава и здрава! Самите екстеншъни не изискват по-специална терапия. Ако имате допълнителни въпроси и не сте сигурни кой е най-подходящият продукт за вашата коса най-добре се консултирайте с вашия фризьор.

  • Разресване

Желателно е да се използва четка за коса, тъй като тя не накъсва косъма и разресването е много по-лесно. Предлагат се специализирани четки за удължена коса, комбинация между естествен косъм и изкуствени нишки така, че да не се уврежда вашата естествена коса и екстеншъна.

Най-важно е избраната от вас четка да ви осигурява комфортно разрестване. Запомнете, че добрата и редовна грижа за косата гарантира нейния по-дълъг живот.

  • Боядисване

Косата с ествествени удължители може да се боядисва. Хубаво е обаче, това да се случва от професионалист във фризьорски салон. Рискът да увредите косата или да не получите очаквания от вас цвят е доста голям. Ако все пак предпочитате да извършите тази процедура сами в домашни условия, консултирайте се с вашия фризьор, който ще ви даде насоки и напътствия.

  • Изправяне и къдрене

Най-добре е да използвате удължители за коса от естествен косъм, които подлежат на къдрене и изправяне също както и вашата коса. Ако прекалено често третирате косата си термично, то тя би могла да увреди повърнностния слой на вашата коса, както и удължителите.

Изправяне и къдрене

За да избегнете това вредно влияние е хубаво да включите в грижата си за коса термозащитна козметика, ако до този момент не сте използвали такава. Опитайте да предпазите косата си като я сушите, изправяте или къдрите на по-ниска температура.

  • Стилизиране

Може да продължите да използвате продуктите, с които стилизирате вашата естествена коса, като е хубаво да следите продуктите да са с ниско алкохолно съдържание.

Стилизиране

Както сами виждате косата с екстеншъни не изисква толкова сложна поддръжка от ваша страна. С помощта на дадените тук съвети и насоки вие ще поддържате вашата прическа хубава, бляскава и неповторима.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *