UV лампа за гел лак - NailsBg
Без категория

Най-честите въпроси при употребата на UV лампа за маникюр

В наши дни все повече дами предпочитат техният маникюр да бъде с гел лак, което от своя страна изисква UV/LED лампа. Не е тайна, че днес има много тенденции в изкуството наречено “маникюр”. В днешната статия решихме да съберем едни от най-популярните въпроси и техните отговори, за да има яснота относно UV и LED лампите за нокти – за това какво представляват, как работят, вредни ли са за здравето тези уреди и др.

 

Какво представляват UV и LED лампите за нокти?

UV (ултравиолетовите лампа) за нокти са специален вид лампи, които излъчват ултравиолетова светлина, докато светлината на LED лампите е синя. С помощта на тези лампи се подпомага втвърдяването на ноктите, покрити с гел лак, а също така служат и за провеждане на лечение,особено ако сте имали проблем по ноктите (някое гъбично заболяване, онихилоза, и др). 

Как се работи с UV/LED лампа за нокти?

 

  • Нанасяне на база и гел лак

В този етап са включени няколко важни последователни етапа в нанасянето на цветното покритие.

  • Основа/база за гел лак

След като ноктите са оформени и почистени идва ред да се нанесе база. Ролята на основата или базата за гел лак е да създаде специален слой между гел лака и нокътя. Базата има и защитна функция в това да предотврати проникването на оцветяващите пигменти, които се съдържат в лаковото покритие в кератиновия слой на нокътя.

След като сте я нанесли, ноктите се поставят в UV/ LED лампата според инструкциите на съотвения уред. Втвърденият слой има лепкава повърхност, която се отстранява с помощта на специална течност, каквато има във всеки комплект за маникюр с гел лак.

  • Цветен гел лак

След като е поставена основа е време да избере желания цветен лак и да се нанесе върху ноктите. Класическата техника включва две или три последователни нанасяния. Съществуват обаче и лакове, които са с изключително добра покривност и понякога и само един слой е достатъчен за получаване на желания цвят.

След всеки нанесен слой лак ноктите се поставят в UV / LED лампа за да се изпече и да се гарантира здравината на отделните слоеве.

 

Гел Лак - NailsBg

 

  • Топ лак

Топ лакът е задължителна стъпка в изграждането на един хубав и дълготраен маникюр. Той има за цел да придаде здравина на цветния слой срещу възможни механични надрасквания, както и да даде блясък. След като се нанесе, ноктите също се поставят в UV/LED лампа, като след изпичане с помощта на специален препарат се премахва повърхностния лепкав слой.

 

Каква е разликата между UV и LED лампите за нокти?

Принципът, при който работят тези лампи е следният: UV вълната, при която се ”втвърдява” лакът е между 300- 400 nm (нано метра), а дължината на LED вълната е между 375- 425 nm. UV вълната има  по-широка амплитуда. Някои марки гел лак съдържат фото агенти, предназначени за UV лампа, други за LED, а също така има и такива, които работят и с двата вида. Като пример може да  посочим създателя на една от първите марка гел лак, който препоръчва неговата употреба с UV лампа. Това не означава, че лакът няма да се изпече изобщо в LED лампа, просто производителят не може да гарантира оптимално изпичане и резултати. Затова, когато купувате гел лак е желателно да съобразите вида му с това каква лампа притежавате.

 

UV лампа за маникюр - NailsBg

 

Коя лампа е най-добра за нокти с гел лак?

Лампите с ултравиолетова светлина могат да отнемат повече време, за да втвърдят вашия гел лак. Обикновено един слой гел лак ще отнеме 2 минути, за да се втвърди напълно. Докато LED лампите, с техните по-тесни дължини на вълната, могат да втвърдят лака много по-бързо – само за 30 секунди.

 

Коя лампа е най-добра за нокти с акрил?

LED светлините изсушават ноктите много по-бързо от стандартните UV лампи. Средното време за пълно втвърдяване на ноктите с LED светлина е 30 секунди. Това време за изсъхване е значително предимство пред двете минути, необходими на средната UV лампа, за да завърши изсушаването на ноктите.

 

Безопасни ли са за употреба?

Поради конкретната причина, че LED лампите за нокти предлагат по-бързо време за изсъхване в сравнение с UV светлините, те се смятат за по-безопасни от UV светлините, тъй като необходимото време за втърдяване на геловото покритие, предполага и по-кратко излагане на тези лъчения. И при експлоатацията на двата вида лампи може да се създадат предпоставки за възникване на пожар, ако не се използват правилно или около тях няма подходяща вентилация. 

 

Ускорява ли UV/LED лампата съхненето на обикновен лак за нокти?

UV или LED лампа няма да как помогне за значително ускоряване на скоростта, с която вашият нормален лак за нокти изсъхва. Както знаете, обикновените лакове за нокти изсъхват поради изпаряването на течната част на лака, която се състои главно от летливи разтворители като етил ацетат, бутил ацетат и алкохол.

 

Как можем да следим за това дали UV светлината все още е с добро качество и лампите не са за смяна?

Съществуват специални измервателни уреди, които се инсталират в самата лампа, за да сте сигурни, че лампите ви работят правилно. Това също може да помогне за уведомяване, когато дойде време за смяна на изгорелите UV лампи. 

В заключение е важно да запомните, че UV и LED лампите за нокти са безопасни. И двата вида лампи излъчват известно минимално количество ултравиолетова радиация, но това не означава, че са вредни за здравето. LED лампите са по-скъпи от UV, но те имат и по-голяма мощност за втвърдяване на гел нокти. Надяваме се, че тази настоящата статия ви е била полезна, както и е помогнала да разберете разликите между UV и LED лампите за нокти, техните приложения и въпросите, които трябва да зададете при бъдеща покупка. Ако все още имате някакви въпроси относно това каква лампа да закупите и коя е най-подходяща за вас, не се колебайте да се свържете с представителите на Nails Bg.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *